Autoruit vervangen in 14 stappen

Hoewel het niet aan te raden is, kan je met een beetje handigheid zelf de autoruit vervangen. Vaak kun je namelijk met een goede autoverzekering al ver komen. Mocht de verzekering het vervangen van een voorruit niet dekken, lees dan de tips hieronder.

Voorbereiden

1. Demonteer de achteruitkijkspiegel. Nadat u een van de schroeven heeft losgeschroefd, kunt u het blok en de spiegel eruit halen.
2. Demonteer de ruitenwissers. Dit kunt u het gemakkelijkst doen door ze op te lichten in de schoonmaak positie, hierdoor kunt u ze makkelijk weer terugplaatsen.
3. De interieurverwarming-ventilatie dient u af te plakken met afplakband. Nu kunnen er geen glasscherven meer in de ventilatieopening komen.

De oude autoruit de-installeren

1. Allereerst dient u te controleren of de pakking nog van juiste kwaliteit is. Indien het rubber niet zo zacht is of er scheuren zijn, dient u deze te vervangen.
2. Steek een stevig mes in het rubber, wees voorzichtig dat u het glas niet raakt. Nu zou u het glas van binnen eruit kunnen drukken.
3. Wanneer de pakking nog bruikbaar is, zou u de ruit nog harder eruit kunnen halen. Het afdichtingsmiddel dient hierbij als eerste gebroken te worden.
4. Met uw voeten kunt u nu de autoruit vanuit de bestuurdersstoel langzaam eruit duwen. Niet schoppen tegen de autoruit. Gebruik eventueel ook een houten stok om het gemakkelijker te maken.
5. Vraag iemand om op de bovenkant van de auto te zitten, voor het geval de autoruit eruit is. U heeft nu bijna het verwisselen van de autoruit voltooid.

De nieuwe autoruit installeren

1. Maak het frame vrij van roest, reinig het dashboard en vergeet niet het afdichtingsmiddel van de nieuwe pakking eruit te halen. Plaats vervolgens de pakking op een plek waar de zon zicht op heeft. Zo wordt het warmer en dus beter buigzaam.
2. Pas de pakking op het raam. Smeer vervolgens een kleine hoeveelheid afdichtingsmiddel aan de onderkant van de nieuwe autoruit op het halve kanaal. De dikke kant dient aan de binnenkant te komen, aan de buitenkant de kant met de gleuf.
3. Smeer een klein beetje vaseline aan de buitenkant van het rubber. In het boven-midden en aan de onderkant kunt u iets meer vaseline gebruiken.
4. Plaats de autoruit op de plek aan de buitenkant van uw auto. De losse einden dienen in de auto te zijn.
5. Over het frame trekt u nu voorzichtig een koord, waarmee de rubber op zijn plek zal trekken. Een ander persoon dient nu het rubber tegen de auto(voor)ruit te pushen, zo kan de rand niet meer losspringen.
6. De vaseline die u heeft ingesmeerd, dient gereinigd te worden en ook de onderdelen die u aan het begin heeft gedemonteerd moet u weer her installeren waarna de autoruit vervangen is.

(101)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.