Tips: Tweedehands auto kopen

Gas Monkeys, Car SOS, Wheeler Dealers, Trading Up, Overhaulin‘ en Chasing Classic Cars. Een selectie van Engelse en Amerikaanse televisieprogramma’s die je gezien moet hebben als je autoliefhebber bent. Programma’s waarin oude of moderne auto’s worden opgekocht, verlost worden van hun schades en een nieuw leven krijgen. De gemiddelde Kia of Opel zie je hierin niet voorbij komen. Meestal zijn het de prestigieuze Engels, Italiaanse of Amerikaanse merken die bekend staan voor hun uitzonderlijk vooruitstrevende technieken. Denk hierbij aan een Rolls Royce, Aston Martin, Jaguar, Bentley, Ferrari of Ford met de befaamde Mustang Shelby.


Een grote groep die een tweedehands aankoop doet uit een dergelijk segment, zal dit bij een erkende dealer doen. Het andere deel wil zelf graag het avontuur aangaan en doet de aanschaf bij een particulier.  Hier volgen enkele handige tips bij de aankoop van een tweedehands auto.

Documentatie en onderhoudshistorie

Vanzelfsprekend is het bij de aankoop van elk tweedehands auto een belangrijke eis dat zaken zoals: kentekenpapieren, apk keuringsrapport, facturen van onderhoud en reparatie aanwezig zijn. Controleer voorafgaande aan de proefrit of de documentatie aanwezig is en of het chassisnummer overeenkomt met het nummer op het motorblok

Uiterlijk en roestvorming

Controleer de kwaliteit van het lak (schuren en doffe plekken). Vooral bij oudere auto’s speelt roestvorming een grote rol. Controleer de dorpels, wielkasten en de onderkant. Als je tijdens de proefrit de auto op de brug kan plaatsen is dit een pré, als het niet mogelijk is: krik de auto op en schijn met een zaklamp op de onderzijde. Vooral bij een een klassieke auto zoals een Ferrari uit 1990 wil je de auto zoveel mogelijk in de originele staat behouden, om deze reden heeft lassen en opnieuw spuiten niet de voorkeur.

Overige controlepunten

Spreek met de eigenaar af dat je de auto met een koude motor wilt starten. Controleer bij aankomst ook daadwerkelijk of de motor koud is. Met een koude motor kan je startproblemen zien aankomen. Bekijk vervolgens de werking van zaken zoals: verlichting, ruitenwissers, banden, ramen, airco en de olie met een witte doek. Bij het starten kijk op de motor stationair goed draait. Rij op een recht stuk wegdek en hou het stuur los vast. De auto moet stabiel blijven, anders kan dit duiden op een probleem met de banden, lagers of ophanging. Als de auto ABS heeft, stap dan goed op de rem tot stilstand vanaf circa 60 km per uur. De auto moet zonder slippen tot stilstand komen. Controleer alle versnellingen en de handrem. Laat de auto 20 min. Stationair lopen en wacht totdat de ventilator begint te draaien en controleer hierbij de meter voor de temperatuur. Kijk tijdens de proefrit of de auto goed reageert op hogere snelheden van 120 tot 160 km per uur.

Reparatie en onderhoud

Een tweedehands auto zal bijna altijd aandachtspunten hebben qua onderhoud. Denk hierbij aan het vervangen van de versnellingsbak tot een klein onderdeel, zoals een nieuwe koplamp. Vooral bij een klassieke auto wil je het liefst de auto in originele staat behouden en bijv. alleen originele Jaguar onderdelen gebruiken.

(389)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.