Welke verzekeringen zijn verplicht?

verzekeringenNiet elke verzekering is verplicht. De enige verzekeringsvorm verplicht in Nederland is de zorgverzekering. Ben je in het bezit van een motor- of autovoertuig? In dat geval dien je minimaal een WA verzekering af te sluiten. In beginsel legt de wet op of een verzekering wel of niet verplicht is. Bijv. de wet stelt een persoon niet verplicht een opstalverzekering te hebben. Desondanks zal er in Nederland geen hypotheekverstrekker te vinden zijn dat niet vereist. In andere woorden gezegd. De vraag vanuit de markt zorgt ervoor dat een specifieke verzekering ‘verplicht’ wordt gesteld. Nagenoeg kan je alles verzekeren. Of je dit wilt is afhankelijk van jouw specifieke wensen. Wil je een risico nemen of wil je specifieke risico’s volledig dekken?

Zorgverzekering

Met een zorgverzekering ben je verzekerd voor enkele zorgkosten gemaakt bij noodzakelijk medische zorg. Dit noemt men het basispakket. Hierbij ben je niet verzekerd tegen alle zorgkosten. In de meeste gevallen worden kosten van een tandarts of fysiotherapeut niet vergoed. Hiervoor dien je aanvullend verzekerd te zijn. Een aanvullede verzekering bepaald in hoeverre jouw kosten gedekt worden. In principe kan je alle kosten dekkend maken. Dit betekent wel dat je torenhogen maandelijkse zorgkosten hebt. De meeste mensen nemen genoegen met het basispakket of een klein aanvullende verzekering.

Autoverzekering

Ben je in het bezit van een auto, motor of ander gemotoriseerd voertuig? In dat geval dien je een verzekering af te sluiten. Hierbij geldt een Wettelijke Aansprakkelijkheidsverzekering (WA) als minimum. Als je schuldig bent bevonden van een ongeluk en letsel of schade hebt veroorzaakt aan een persoon of voertuig, vergoed de verzekeraar de kosten. Schade aan jouw eigen voertuig worden niet vergoed. Wil je dit wel? Dan dien je een All Risk af te sluiten. Een All Risk verzekering wordt ook wel een Volledig Casco verzekering genoemd, omdat het ook de kosten dekt bij ruitschade, brand, inbraak of diefstal van uw voertuig. Een tussen mode is WA+ ofwel Beperkt Casco verzekering. De maandelijkse kosten en voorwaarden bij een verzekering kunnen verschillend zijn. Daarom is het verstandig autoverzekeringen te vergelijken.

Opstalverzekering

Ga je een huis kopen? Bij het kopen van een huis stelt elke hypotheekverstrekker een opstalverzekering verplicht. Met een opstalverzekering ben je verzekerd bij schade aan het huis door inbraak, brand of wateroverlast. Vanuit de wet niet verplicht, maar elke hypotheekverstrekker stelt het verplicht.

(46)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.