Wanneer lenen we geld?

Geld speelt in onze maatschappij een belangrijke rol, wie veel geld heeft, heeft macht zeggen ze weleens. Maar met elkaar discussiëren over geld loopt vaak op niets uit, het is namelijk of te veel, of te weinig. Veel ruzies tussen mensen en zelfs hele landen zijn gebaseerd op geld. De een heeft bijvoorbeeld geld geleend van de ander en krijgt dat maar niet terug.  Maar we moeten toegeven, als ruilmiddel is geld uitermate geschikt, iedereen kent de waarde en iedereen kan het gebruiken om zaken mee aan te schaffen.

Hypotheek lening

De bekendste lening die wordt afgesloten is toch wel de lening voor een hypotheek. We gaan samenwonen en willen een mooi huis kopen. Maar zoals bekend zijn huizen zo duur dat je dat niet even cash kunt betalen. Er moet dus bij de bank of een andere hypotheekverstrekker een hypotheeklening worden afgesloten waarbij in een aantal jaren de hypotheek (de lening) moet worden afgelost. En zoals bekend moet over iedere lening rente betaald worden, zeg maar de prijs die je moet betalen voor het lenen van het geld.

 

Sparen of of uitgeven

We leven momenteel in een tijd dat sparen nauwelijks iets oplevert. Bijna op alle banken krijg je onder de 1% rente over je spaargeld. Dat levert op jaarbasis nauwelijks nog maar iets op. Zeker als je bedenkt dat de inflatie hoger is dan de rente over je spaar rekening. Dat houdt in dat het spaargeld wat je op je bank staat minder waard word. De overheid hoopt hiermee ervoor te zorgen dat mensen meer gaan uitgeven. Kortom je kan beter je geld met een paperclip met logo in de broekzak stoppen dan dat je het op een bank minder waard laat worden.

Lenen bij de bank

Het is ook mogelijk om geld te lenen bij bijvoorbeeld de bank. Let wel altijd heel goed op de voorwaarden en de rente die je uiteindelijk moet gaan betalen, want dat is niet altijd even duidelijk. Instanties die geld lenen aan derden zijn tegenwoordig in ieder geval wel verplicht om de mensen te waarschuwen voor het feit dat geld lenen geld kost, denk aan de bekende slogan die op het scherm verschijnt bij tv commercials die gaan over geld lenen.

(96)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.