Welke soorten leningen zijn er?

Een lening afsluiten kan voor heel veel verschillende doeleinde. En voor elk doeleinde zijn er vaak andere regels. Voordat je een lening afsluit is het belangrijk om goed na te gaan wat de ‘spelregels’ van deze lening zijn. Hier bespreken we een paar van de meest voorkomende leningen. En onthoudt goed; geld lenen kost geld. Gratis geld lenen bestaat niet.

Een persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening worden de vaste kosten vastgezet. Hierbij worden dus de rente en de looptijd vastgezet om het volledige bedrag terug te betalen. Dit betekent dus ook dat je per maand een vast bedrag betaald. Omdat van tevoren is vastgelegd wat het maximale bedrag is, is dit een vrij zekere manier van lenen. Er kunnen namelijk niet opeens extra kosten bijkomen.

Doorlopend krediet

Samen met een kredietverstrekker spreek je van tevoren een maximaal bedrag af dat je kunt lenen. Stel dit is 30.000 euro, dan kun je tot maximaal dat bedrag lenen. Je kunt dit bedrag in één keer opnemen (als je bijvoorbeeld een grote verbouwing gaat doen), maar het mag ook in delen. Vanaf het moment dat je geld opneemt, begin je met het aflossen hiervan. Iedere maand betaal je bepaald percentage over het opgenomen bedrag. Pas als het hele bedrag is opgenomen en terugbetaald kun je opnieuw een lening afsluiten.

Autolening

Een autolening valt onder een persoonlijke lening. Je leent geld en stopt dit in een auto. De auto is dus eigenlijk je onderpand. Omdat de rente bij een autolening vaak lager ligt dan bij een gewone persoonlijke lening (zonder onderpand), is dit een zeer goede investering.

Rood staan

Deze vorm van lenen wordt vaak niet onder een lening beschouwd. Het is mogelijk om in de min te staan op je betaalrekening. Omdat je dan meer geld hebt uitgegeven dan je daadwerkelijk hebt, leen je in principe het geld van je bank tot dit is terugbetaald. Hiervoor wordt een rentevergoeding in rekening gebracht die erg hoog kan zijn. Het is dan ook niet de beste manier van lenen. Soms kan het echter niet anders.

Credit card

De credit card is vooral in Amerika heel populair, maar in Nederland lijkt de populariteit juist weer te dalen. Ondanks dat het zo makkelijk is, kan het ook voor grote problemen zorgen. Met een creditcard geef je tot een bepaald limiet geld uit. Dit bedrag hoef je pas op een ander moment te betalen. Omdat het overzicht dus redelijk ontbreekt, kan je aan het einde van de maand opeens voor grote verassingen komen te staan. Gelukkig is het mogelijk de aflossing in termijnen te betalen en hoeft dit niet in 1 keer.

(67)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.