Laadtijd website belangrijke factor

Tegenwoordig is een snellere website steeds belangrijker. Je bezoekers zijn tevreden met een snelle website, maar ook de zoekmachine is blij met een snelle website. De snelheid van je website is een ranking factor om beter te scoren in de zoekmachines. Wil je een site laten maken door een webdesign bureau vraag dan of ze daar rekening mee kunnen houden. Je kunt de laadtijd van je website of webshop bijvoorbeeld meten met behulp van Google pagespeed, een tool die de laadtijd kan meten van de deskversie en de mobiele versie van je website. Het handige van deze tool is verder dat je ook nog optimalisatietips krijgt om de laadtijd te verkorten, bijvoorbeeld door het verkleinen van de images op de site. Vooral webshops maken natuurlijk veel gebruik van images en dat kan de laadtijd behoorlijk negatief beïnvloeden.

WordPress als CMS

Veel mensen maken gebruik van uitgebreide systemen, waaronder WordPress in combinatie met WooCommerce of Magento. Vooral Magento vereist al veel van je webhost. WordPress is in principe een prima content-management-systeem en is vrij snel. Je moet alleen goed onthouden dat hoe meer plugins je download en installeert des te trager wordt je website. Je kunt dit testen door caching uit te zetten en de plugins 1 voor 1 te verwijderen. Daarnaast is WordPress vrij eenvoudig te installeren en zijn er heel veel templates voor te verkrijgen. Het systeem wordt dan ook onder andere om die reden heel veel gebruikt voor websites.

Caching inschakelen

Het komt overigens ook vaak voor dat mensen niet de belangrijke elementen zoals caching toegevoegd hebben aan de .htaccess. Dit is een vrij simpele techniek om je website te versnellen. Je kunt overigens ook je website toevoegen aan een CDN, zoals Cloudflare. Je content wordt gecached op de servers van CloudFlare over de hele wereld en wordt getoond via de server die het dichts bij je bezoeker zit. Je wint hiermee snelheid en je website is zelfs bereikbaar indien die offline is.
Niet alleen kun je je nameservers koppelen aan de nameservers van CloudFlare. Je kunt ook gewoon je afbeeldingen (Indien je er veel gebruikt) inladen vanaf verschillende servers, zodat er geen bottleneck ontstaat wanneer je allerlei afbeeldingen moet inladen vanaf hetzelfde adres. Een handige tool hiervoor is de tool van Pingdomtools. Deze website inspecteert de laadtijd van je website en controleert welke elementen jij kunt verbeteren. Na de inspectie krijg je een performance-cijfer en direct tips welke elementen je kunt optimaliseren. Natuurlijk is de juiste keuze voor een betrouwbare webhost de eerste stap!

(29)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.