DNA testen. Wat kunt u ermee?

Het DNA geeft belangrijke erfelijke informatie van een persoon. Door uw eigen DNA te testen kunt u achter belangrijke antwoorden komen op vragen die gaan over erfelijkheid. Welke belangrijke vragen dat kunnen zijn leggen we hieronder uit.

images

Vaderschapstest
Via DNA testen kunt u erachter komen of u daadwerkelijk de vader bent van uw kind. Andersom kan natuurlijk ook. Dat een kind graag wilt weten wie haar of zijn vader is. Met uitzondering van een prenatale vaderschapstest zijn deze testen redelijk eenvoudig thuis uit te voeren. U kunt de monsters opsturen naar het laboratorium waar de testen verder worden uitgevoerd. U ontvangt binnen enkele dagen nadat het laboratorium het monster heeft ontvangen het resultaat met de hoogst haalbare nauwkeurigheid.

Moederschapstest
Uiteraard geldt dit ook voor het moederschap. Regelmatig willen moeders weten of ze de moeder zijn van het kind. Of het kind wil weten of iemand wel of niet de moeder is. De test wordt vaak gedaan bij adoptiezaken, maar ook op de moeder zekerheid te geven of een kindje echt van haar is of niet. De testen hiervoor zijn gemakkelijk thuis uit te voeren. U kunt dus gemakkelijk en snel zien of u de biologische moeder bent.

Familierelatietest
Om familierelaties zeker te weten zijn geavanceerde testen nodig waarbij het DNA van familieleden met elkaar wordt vergeleken. Het bevestigt of ontkent een familierelatie tussen 2 of meer personen. Een DNA test tussen grootouders en kleinkinderen geeft u bijvoorbeeld uitsluitsel of uw kleinkind biologisch verwant is waarmee meer duidelijkheid is bij het opstellen van bijvoorbeeld een nalatenschap. U kunt bijvoorbeeld ook aantonen dat uw ook verwant is. Hiermee kan indirect worden het vaderschap worden vastgesteld.

Broer-zus testen
Deze testen behoren tot de meest geavanceerde die er bestaan. Stel je voor wanneer je wilt weten of iemand echt uw vader is maar diegene is niet (meer) beschikbaar om aan de test mee te werken. Dan kan het antwoord via een volle broer of zus worden verkregen. Zo kunt u toch aan een betrouwbaar resultaat komen. Als u als moeder wilt weten of uw kinderen allemaal van dezelfde vader zijn dan kan ook een test via een volle broer of zus de uitkomst zijn. De vader hoeft dan niet perse aan de test mee te werken. Een tweelingtest kan duidelijkheid geven of een tweeling één of twee-eiig is. Dit kan bijvoorbeeld goed zijn te weten wanneer er medische ingrepen plaatsvinden.

(224)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.