Klusser of klungel?
Iedereen heeft het tv-programma ‘Help mijn man is klusser!’ weleens gezien. In dit programma, dat wordt gepresenteerd door John Williams, krijgen we een kijkje in het huis van een klusser, of moeten we klungel zeggen? Het gaat om mannen die beginnen met het huis te verbouwen en er bijna al hun vrije tijd in steken maar eigenlijk amper vooruit komen. Door deze situatie is het het huis bijna onwoonbaar voor vrouw en kinderen en dat is het moment dat John Williams komt ingrijpen.
Het doel van het programma is om de klusser in te laten zien dat hij zo niet door kan gaan en zelfs de relatie op deze manier op het spel zet. Vervolgens gaat er een professioneel team aan de slag om het stel te helpen uit de puinhoop te halen. Het programma is een groot succes geworden, met wel ruim één miljoen kijkers per aflevering! Echter krijgt niet iedereen de kans om geholpen te worden door John Williams en zijn team. Wat kun je eraan doen als jouw man ook zo een klusser is?
Maak een planning
Om te beginnen ga samen aan tafel zitten en maak een planning. Hoe gaan jullie je vrije tijd besteden en hoeveel uur gaan jullie besteden aan de verbouwing van het huis? Maak een lijst met wat er allemaal gedaan moet worden en maak een schatting van hoeveel tijd dat gaat kosten. Op deze manier krijg je een goed inzicht in de voortgang van de verbouwing. Stel indien nodig de planning bij.
Zelf klussen of vakmensen inschakelen
Eenmaal een planning gemaakt te hebben met een lijst van wat er allemaal moet gebeuren, kun je vervolgens bepalen wat je wel en niet zelf kunt uitvoeren. Het is vooral belangrijk om de dingen die je zelf niet kunt over te laten aan de vakmensen om tijd, geld en irritaties te besparen. Een CV-ketel kun je bijvoorbeeld beter niet zelf vervangen. Kijk eens op de-eilanden.nl voor professionele installateurs. Mannen kunnen erg koppig zijn en doen het liefst alles zelf, dus probeer op een vriendelijke en leuke manier hem over te halen om bepaalde taken over te laten aan de vakmensen
Kostenplaatje
Vergeet ook zeker niet een kostenplaatje van de verbouwing te maken. Maak voor ieder onderdeel van de verbouwing een ruime schatting van de kosten. De kosten vallen bijna altijd hoger uit dan verwacht, dus daarom is het goed om een ruime schatting te maken. Tijdens de verbouwing zul je ook merken dat er veel energie wordt verbruikt, denk bijvoorbeeld aan boren, elektrisch zagen, verlichting etc. Om op de energiekosten te drukken is het een goed idee om de energieprijzen te vergelijken. Let bij het boren er altijd op dat je niet door de leidingen boort! Heb je een tekening van het huis waar alle leidingen op te zien zijn? Zorg dat je die gebruikt om narigheid te voorkomen. Mocht je die niet hebben kun je eventueel leidingzoeker gebruiken. Echter zijn deze niet erg nauwkeurig. Heel veel succes met de verbouwing!
(290)