Premies voor aangepaste woningen in België

Het aantal ouderen groeit, de vergrijzing neemt toe. Steeds meer mensen zullen dus een aangepaste woning nodig hebben om thuis te blijven wonen. Maar aanpassingen aan een woning zijn prijzig dus zijn er instanties die subsidies verstrekken om in de kosten tegemoet te komen. Maar wanneer kom je voor welke in aanmerking. Wij gingen op onderzoek uit.

Waarvoor zijn de subsidies bedoelt?

De premies en subsidies voor het aanpassen van woningen zijn in het leven geroepen om mensen die minder mobiel zijn of op respectabele leeftijd langer thuis kunnen blijven wonen.  Om dergelijke verbouwingen te bekostigen zijn er dus subsidies in het leven geroepen. Deze kunnen via bepaalde instanties worden aangevraagd. 

Trap en badkamer  als eerste aan de beurt 

De beperkte mobiliteit zorgt er voor dat de badkamer en de trap vaak als eerst aan de beurt zijn. Denk hierbij aan een aanpassing van de badkamer in de vorm van een inloopdouche of een traplift om van beneden naar boven of andersom te komen in huis.  Nu het besparen op een inloopdouche wat minder moeilijk dan op een tweedehands traplift. 

De trapliften zijn goed getest en doen niet onder voor een nieuwe terwijl ze wel een stuk goedkoper zijn en hierdoor veel beter in een beperkt budget passen.

Subsidie instanties en de richtlijnen

In België zijn er de volgende instanties waar je terecht kan voor een subsidie of een premie wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Wonen in Vlaanderen

De aanpassingspremie is er voor u als:

• u zelf of iemand van uw gezin 65 jaar of ouder is
• u de woning – die de hoofdverblijfplaats is – toegankelijk maakt voor die oudere bewoner.
• de oudere (en diens eventuele partner) een inkomen hebben van hoogstens 30.640 euro(+ 1600 euro per persoon ten laste).

VAPH

Je kunt aanspraak maken op deze premie als:

• u zelf of iemand van uw gezin 65 jaar of ouder is.
• u de woning – die de hoofdverblijfplaats is – toegankelijk maakt voor die oudere bewoner.
• de oudere (en diens eventuele partner) een inkomen hebben van hoogstens 30.640 euro (+ 1600 euro per persoon ten laste).

Vlaams Brabant

Hiervoor kom je in aanmerking als:

• 1 gezinslid moet ofwel 65 jaar of ouder zijn ofwel erkend zijn als persoon met een handicap door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid of door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.
• Eigenaar of huurder zijn van de aan te passen woning. Als de aanvrager huurder is van de woning dient de eigenaar:- akkoord te gaan met de geplande werken;- de huurprijs niet te verhogen als gevolg van de uitvoering der werken- een nieuw huurcontract af te sluiten voor minstens 9 jaar.
• Geen ander onroerend goed in volle eigendom of het volledige vruchtgebruik hebben.
• Moet gelegen zijn in de provincie Vlaams-Brabant
• Mag geen ongezonde, onverbeterbare woning zijn.

Verdere informatie over financieringen 

Ook voor andere aanpassingen zoals een hefplatform of huislift kun je via subsidies in aanmerking komen. De subsidie trajecten lopen over het algemeen via een persoon volgende financiering. Meer informatie over subsidies en premies vind je op deze pagina

(90)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.