Alles over de OR

In België moet iedere onderneming of technische bedrijfseenheid (TBE, filiaal van de onderneming) met gemiddeld 100 werknemers een ondernemingsraad (OR) oprichten. Maar wat is het precies, wat zijn de rechten en plichten en waar moet je verder rekening mee houden? Wil je alles weten over de OR, lees dan zeker verder!

Het Nederlandse bedrijf Schateiland richt zich helemaal op het trainen van leden van ondernemingsraden. Onder het motto ‘Ontdek de schatten in uw team’ biedt men verschillende verfrissende en dynamische OR-cursussen en teamdagen. Men maakt daarbij gebruik van dynamische oefeningen waardoor deelnemers inzicht krijgen in de kwaliteiten van het team.

Er wordt daarvoor een spel gespeeld waarin u bijvoorbeeld in 15 minuten samen kaas moet maken of u doet een oefening over het omgaan met verschillende belangen. Maar er kunnen ook actieve oefeningen worden gedaan waarbij de deelnemers ervaren wat wel en niet werkt in de samenwerking. Kortom: het OR-team heeft samen een leuke dag én gaat ook nog eens naar huis met concrete afspraken.

Schatkamer

Omdat er vaak veel vragen zijn omtrent de ondernemingsraad, is men online gestart met het verzamelen van vele antwoorden op even veel vragen over de OR. Deze heeft men ondergebracht op de pagina Schatkamer alwaar een rijke verzameling onderwerpen worden besproken.

Kortom: werkelijk alles over de ondernemingsraad!

Schateiland schatkamer

Zaken die onder andere aan de orde komen:

Wat zijn bevoegdheid van de OR? Wat is de bevoegdheid van de ondernemingsraad? Hoeveel mensen zitter er in een OR? Welke medewerkers kunnen toetreden tot de OR? Wat zijn taken van een vice voorzitter en welke plichten heb je als OR-lid? Hoe lang is de zittingsperiode van een ondernemingsraad? Kan een OR-lid ontslagen worden? Hoe zit het met ZZP’ers en gedetacheerde medewerkers?

Maar ook vragen als Waarover moet de bestuurder de OR informeren? Hoe ziet het ideale profiel van een voorzitter er uit? Wanneer moet je tussentijdse verkiezingen organiseren? Als de bestuurder de OR niet informeert, kan de OR dan in actie komen?

Kortom: werkelijk een kamer vol schatten die je als betrokkene bij een OR zeker niet mag overslaan!

Bekijk de Schatkamer »

(75)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.