Bijverdienen met je eerste baantje

Hoera je bent 13 jaar geworden! Dit is voor de meeste pubers een spannende tijd, je zit net in je eerste jaar van de middelbare school. Een tijdperk waar je nieuwe vrienden gaat maken, veel gaat leren en ontdekken. Echter zit er een groot nadeel verbonden aan het naar de middelbare school gaan, de meeste van jullie krijgen namelijk geen zakgeld meer! Geen zakgeld meer? Dat betekent dat je oud genoeg bent om zelf een zakcentje te verdienen. Hierdoor leer je gelijk dat geld niet op je rug groeit en dat je moet werken voor je geld. Maar wat voor werk mag je eigenlijk doen als je 13 bent en wat zijn de voorwaarden?

Bijverdienen als 13 en 14-jarige

Wanneer je 13 of 14 bent, ben je echt nog een kind en dat betekent dat je qua werk nog niet zo veel mag doen. Ook zul je niet erg veel geld gaan verdienen, maar zo veel geld heb je als 13 of 14-jarige ook niet nodig. Je mag maximaal twee uur werken op een schooldag en op zondag werken is verboden. Je mag folders en weekbladen bezorgen, dagbladen zijn nog niet toegestaan. Folders verspreiden is een manier hoe bedrijven consumenten proberen te bereiken.

Bijverdienen als 15-jarige

Wanneer je 15 bent mag je al veel meer doen dan een 13 of 14-jarige, dat betekent dus ook meer verdienen! Alle 15-jarige mogen kranten of folders bezorgen, ook dagbladen. Op zondag mag er wel gewerkt worden, mits er op zaterdag niet is gewerkt. Je mag maximaal twee uur werken op schooldagen en niet voor 06:00 uur beginnen.

Bijverdienen als 16 en 17-jarige

Wanneer je 16 jaar bent mag je bijna elk soort werk doen. Hierdoor kun je iets kiezen wat je ook echt leuk vindt, zoals werken in een kledingwinkel of in de horeca. Risicovolle werkzaamheden moeten altijd onder toezicht gebeuren. Je mag gemiddeld 40 uur per week werken, maar dit is inclusief schooltijd! Ook mag je niet ‘s nachts werken of overwerken.

(2765)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.