Het uitzoeken van het meest passende geschenk

Als het gaat om het uitzoeken van een relatiegeschenk dan zult u rekening moeten houden met een aantal factoren. Zo dient u niet alleen rekening te houden met uw doelgroep, maar zult u ook een doel in uw achterhoofd moeten houden. Waar is het geschenk voor en waar moet het toe leiden? In dit artikel vertellen we er wat meer over en geven we u een aantal tips.

Het perfecte geschenk

Perfect is natuurlijk een relatief begrip, want wat voor u perfect is, is niet per se voor uw klant perfect. Daarvoor zult u dus enig onderzoek moeten doen. Waar houdt u rekening mee bij het uitzoeken van het ‘perfecte’ geschenk?
– Hoe oud is uw doelgroep?
– Waar komt uw doelgroep vandaan? Denk aan de stad of van het platteland, daar kunnen nogal wat verschillen liggen omtrent wensen en meningen.
– Wat verkoopt u en wat past daar goed bij? Wat zouden uw klanten goed kunnen gebruiken?
– Heeft u zakelijke klanten of verkoopt u aan consumenten?
– Dient u groot in te kopen of heeft u een selecte groep klanten die een geschenk van u krijgen?
– Gaat u een geschenk aan iedere vaste klant weggeven of slechts aan een paar? Hoe gaat u dit communiceren?

Bovenstaande punten zijn essentieel bij het bepalen van het meest ideale geschenk. Vraag uzelf af wat u leuk zou vinden om te krijgen als u klant zou zijn bij uw bedrijf. Verplaats u in de schoenen van uw klant om zo een beter beeld te krijgen van de wensen, eisen en verwachtingen. Wat beweegt uw klant?

Tips

Wanneer u weet hoe u het geven van een relatiegeschenk aan gaat pakken zult u een keuze moeten maken over het type geschenk. Wat gaat u uw relatie geven? Hieronder een aantal tips:
– Een eenmalige of vaste klanten korting;
– Organiseer een prijsvraag waar meerdere prijzen weg worden gegeven;
– Geef geschenken weg die door de klant gebruikt kunnen worden. Denk aan pennen, notitieblokken, agenda’s, kalenders en keycords;
– Geef uw klanten bedrukte mokken met uw bedrijfslogo.

– Geef uw klanten gratis monsters van nieuwe producten. Denk aan het grote succes van parfum-samples waardoor mensen nieuwsgierig raken en de parfum gaan kopen.

Sportclub sponsoren

Voor ondernemers zijn er tal van mogelijkheden om hun bedrijf te promoten. Veelal gebeurt dit tegenwoordig via de online kanalen, maar er is nog steeds een groot aantal mensen te bereiken met offline kanalen, zoals het sponsoren van een sportclub bijvoorbeeld. Sportclubs worden regelmatig gebruikt door ondernemers die hiermee hun logo en boodschap aan een bepaalde doelgroep duidelijk kunnen maken. Er wordt hier meestal gebruik gemaakt van reclameborden en reclame op shirts en sportkleding. Wat ook wel gedaan wordt maar waar niet elke onderneming zich voor leent, is sponsoring in natura. Bijvoorbeeld sponsoring van broodjes door de bakker.

(37)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.