Kwaliteit van kantoormeubilair en de juiste zithouding

kantoormeubelen

Het aantal mensen dat zittend werk verricht is de laatste jaren flink toegenomen. En niet alleen zitten op de bureaustoel op kantoor, maar ook de vele uren die zittend worden doorgebracht in de auto op weg naar werk of de zakelijke klantenkring tellen mee. Nog veel te vaak wordt het belang van een juiste zithouding onderschat en belanden vele mensen voor een behandeling van de nek, rug of schouders bij de fysiotherapeut. Hier is vrij eenvoudig wat aan te doen en wat het in acht nemen van een aantal tips kan een hoop ellende bespaard worden. Het kiezen goede meubels en genoeg bewegen bijvoorbeeld.

De zithouding

De meest voorkomende klachten zijn pijn in de lage rug, de schouders en de nek. Oorzaken kunnen zeer uiteenlopen, maar de belangrijkste is in de meeste gevallen de houding waarin gezeten wordt op werk. Het gaat om vele uren achtereen in de verkeerde lichaamshouding zitten en dat kan veel schade opleveren. Met alleen het verbeteren van de houding op het werk is het nog niet opgelost. Denk ook aan het werken op een tablet, het rijden in de auto en thuis op de bank. De houding opzich brengt niet eens de problemen. Het gaat er om dat er niet te lang in dezelfde houding wordt gewerkt. Dan passen de spieren zich hierop aan en kunnen verstijven of verkorten waardoor je minder soepel kunt bewegen later. Voldoende variatie en af en toe opstaan dus is de remedie.

Variatie en beweging

Zoals gezegd is veranderen van positie gunstig voor je spieren. Zo hebben deze niet de mogelijkheid zich aan de houding aan te gaan passen en voorkom je pijnlijke blessures. Zo nu en dan een rondje lopen en voldoende rekken en strekken doen daarnaast wonderen. Blijf ook in het achterhoofd houden dat de rug recht moet blijven en zo rust kan hebben. Zo min mogelijk spieren aanspannen tijdens het werkt zorgt voor minder verkramping.

Gebruik goede bureaustoelen

Het voldoende bewegen en kiezen van de juiste houding is prima, maar heeft minder zin als het gekozen kantoormeubilair niet voldoet aan de kwaliteitseisen. Neem daarvoor voldoende tijd om een keuze te maken en beslis met meerdere mensen over deze aanschaf. Het is immers een investering voor lange termijn en deze moet goed zijn. Tenslotte is het dan aan de werknemer zelf om de stoel op de juiste hoogte in te stellen en de rugleuning in de juiste positie vast te zetten voor het meeste comfort. Zo valt er dus met weinig bijzondere aanwijzingen veel leed en tijdsverlies te voorkomen.

Bron: http://www.officecity.be

(206)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.